Çocuklar hangi yaşta olursa olsun sürekli büyüme ve gelişme göstermektedirler, bu sebeple beslenmeleri yetişkinlerden daha fazla dikkat ister. Yetişkinlerden farklı olarak, büyümeleri için fazladan enerji ve proteine ihtiyaç duyarlar, ayrıca günlük aktivite miktarları da erişkinlerden fazladır. Çocukların beslenmesi bu farklılıklar göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fazla miktarda yedirmek değil, ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içeren farklı yiyecekleri yeterli ve dengeli yedirmek önemlidir. Yani miktar kadar içerik de önemlidir.
Oyun çocukluğu dönemi 2 ila 6 yaş, okul çocukluğu dönemi ise 6 ile 12 yaş arasındaki dönemlerdir. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek, çocukların bu alışkanlıkları erişkin yaşlarına da taşımaları nedeniyle çok önemlidir. Çünkü “sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk ise; sağlıklı yetişkinlik demektir”. Bu nedenle sağlıklı beslenme sadece o dönemde değil, tüm ömür boyunca sağlıklı olmayı da beraberinde getirecektir.
10 Maddede Oyun Çocuğu ve Okul Çocuğu Beslenmesinde Öneriler;
1) Öğün süresince çocuğun yemek masasında oturması, mümkünse aile ile birlikte, televizyon veya video gibi dikkat dağıtıcılar olmadan, çiğneme ve yutma için acele etmeden yemeğe odaklanarak yemesi önemlidir. Yemeğin sosyalleşme içinde bir araç olduğu bu yaşlarda öğrenilmeye başlar.
2) Yemekler çocukların tüketebileceği boyutlarda ve kolayca çiğneyebileceği ve yutabileceği şekilde iyi pişirilmiş olmalıdır.
3) Çok küçük taneli, çok sıcak ve çok soğuk besinler verilmemelidir.
4) Çocuğun bir besini sevip sevmediğini anlamak için 8-10 kez besini tattırmak gerekir.
5)Annenin veya çocuğun beslenmesi ile ilgilenen kişilerin eğitimi ve beslenme konusundaki pozitif tutumu çocuğun beslenmesini, boy ve ağırlığının normal sınırlarda olmasını ve son olarak da zeka düzeyini pozitif yönde etkilemektedir.
6) Çocuklar yavaş yediklerinde sabırlı olmalı, çocuk yemeği dökerse veya üzeri kirlenirse masada iken uyarılmamalı ve çocuğa sert davranılmamalıdır. Yemekle ilgili uyarılar yemekten sonraya bırakılmalıdır. Çocuğun sevmediği besinler konusunda ısrarcı olmamak gerekir.
7) Çocuklar tek bir besin öğesi ile değil, farklı yapı ve özellikteki gıdalarla, üç ana öğün ve çocuktan çocuğa değişecek şekilde 2-3 ara öğünle beslenmelidir.
8) Gıdalar 5 ana başlığa ayrılır;
1- Süt ve sütten üretilen gıdalar
2- Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, diğer hayvansal gıdalar
3- Ekmek ve diğer tahıl ürünleri
4-Meyve ve sebzeler
5-Yağ ve şekerler
Beslenmede her gün ilk 4 maddeden yeterli ve dengeli şekilde bulundurulmalıdır. Yağlar ise yemekler hazırlanırken içine eklenerek verilir. Şekerli besinler az sıklıkta ve küçük porsiyonlarla sütlü tatlılar, ev yapımı kek, limonata gibi katkı ve koruyucu içermeyen besinler içinde verilebilir.
9) Kahvaltı okul dönemi çocukları için ayrıca önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalarda okula gitmeden kahvaltı yapmanın okul performansını, mental durumu ve sınav başarısını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Öğle ve akşam öğün saatleri belirli olmalı, dengeli menüler çocuğa sunulmalıdır. Ebeveynler çocuklarının gün içinde besin tüketimlerini takip etmeliler, kantinlerde satılan paketli ürünler yerine okul yemekhanelerinden veya evde hazırlayıp yanlarında taşıdıkları beslenmelerini tüketmelidirler.
10) Sağlıklı beslenme her yaşta olduğu gibi çocuklarda da sporla desteklenmelidir. Çocuklar yaşlarına ve becerilerine uygun spor dallarına yönlendirilerek, spor sevgisi küçük yaşlardan itibaren aşılanmalıdır.