İlk olarak 2022 yılında ÇED süreci başlatılan ve 2023 yılında düzenlenen bilgilendirme toplantısında hem hukuki açıdan uygun bulunmayan hem de yöre halkının yoğun tepkisiyle karşılaşan proje, şirket tarafından geri çekilmişti. Ardından ÇED dışında yapılan yeni başvuru da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından reddedildi.
Buna rağmen şirketin Mayıs 2025 itibariyle yeniden ÇED başvurusu yapması, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları arasında büyük tepki topladı.
“55.000 Tonluk Patlayıcı, Pınarbaşı’nı Haritadan Silebilir”
Proje kapsamında yıllık 55.000 ton ANFO patlayıcı üretimi, 425 tonluk patlayıcı depoları ve 7 milyon adet kapsül montajı planlanıyor. Açıklamada, ANFO’nun ana bileşeni olan amonyum nitratın geçmişte büyük felaketlere yol açtığı hatırlatılarak, 2020’de Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada 2750 ton amonyum nitratın büyük bir şehri yok edecek güçte olduğu belirtildi. “Burada planlanan tesisin kapasitesi, Beyrut’taki felaketin neredeyse 20 katı. Olası bir patlama, sadece köyleri değil Pınarbaşı’nı da yok edebilir” denildi.
“Tesis, Köy Sularına ve Tarım Alanlarına Zehir Taşır”
Kafkas Dernekleri Platformu, tesisin yerleşim yerlerine olan yakınlığına da dikkat çekti. Şirket projesinde köye uzaklığın 950 metre olarak gösterildiği, bilirkişi incelemelerinde ise bu mesafenin 700 metre olduğunun belirlendiği vurgulandı. Ayrıca, köy içme suyu kaynağına yalnızca 200 metre mesafede olan tesisin, çevredeki tarım arazileri ve ormanlık alanlara da geri dönülmez zararlar vereceği kaydedildi.
“İş Güvenliği Raporları da Alarm Veriyor”
Açıklamada Çalışma Bakanlığı’nın 40 ilde yaptığı teftişlerde 64 iş yerinde toplam 628 eksiklik tespit ettiği, hiçbir iş yerinin tam güvenlik standartlarına sahip olmadığı belirtildi. Tesislerdeki güvenlik açıkları nedeniyle geçmişte yaşanan patlamalar hatırlatılarak, alınacak önlemlerin yetersiz olduğu ifade edildi.
“Mera Alanı Üzerine Kurulmak İsteniyor”
Tesisin yapılmak istendiği alanın dört köy tarafından kullanılan mera alanı olduğuna da dikkat çekildi. Bu arazilerin, geçmişte devlet tarafından orman köyü statüsü verilmesi amacıyla köylülerden alındığı ve şimdi fabrika yapımı için kullanılmasının adil olmadığı belirtildi.
“Bu Projeye Hukuki ve Vicdani Olarak Ortak Olmayın”
Platform, projenin çevreye, insan sağlığına ve köy yaşamına telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini belirterek, başta Kayseri Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet etti. “İlgili köy ve yöre halklarının istemediği, çevreye zararı tartışmasız olan tesisin oldu bittiyle ve kanaatimizce tamamen hukuksuz bir şekilde yapılmasına engel olunmalıdır” denildi.
“Yatırıma Karşı Değiliz, Ama Bu Yatırım Ölüm Taşıyor”
Kafkas Dernekleri Birlik Platformu, çevreye zarar vermeyen, tarım ve hayvancılığı geliştirecek yatırımlara destek verdiklerini de vurguladı.