Konuyla ilgili konuşan Avukat Yağız Taşpınar: "Günümüz dijital dünyasında dolandırıcılık yöntemleri çeşitlenirken, suçun işlenmesinde kullanılan araçlar da sıradan bireyleri hukuki sorumluluk riskiyle karşı karşıya bırakabiliyor. Özellikle banka hesaplarının dolandırıcılara kullandırılması hem ceza hukuku hem de ceza yargılaması açısından kritik bir hale gelmiştir.Dolandırıcılık suçları kapsamında Yargıtay, banka hesaplarını Suç gelirlerinin aktarımı amacıyla kullandıran kişileri de sorumluluk zincirine dahil etmektedir. Bu durum, "Ben sadece hesabımı kullandırdım" savunmasını geçersiz kılmakta, bireylerin farkında olarak ya da olmayarak bir suç organizasyonuna katkı sunduğu kabul edilmektedir."Dolandırıcılar Hangi Bahaneleri Kullanıyor?Dolandırıcılar, insanları ikna etmek için çoğu zaman inandırıcı senaryolar kurar. Bu kişiler doğrudan mağdurlarla iletişime geçmek yerine, aracı olarak kullanacakları banka hesaplarını başka kişilerden temin ederler. İşte en sık karşılaşılan bahaneler:
- "Yurt dışında yaşıyorum, Türkiye'de banka hesabım yok."
Dolandırıcı, bir iş veya satış işlemi bahanesiyle Türkiye'deki bir hesaba ihtiyacı olduğunu söyler. - "İban bilgilerimi paylaşamıyorum, senin hesabına para gelsin."
Bu bahaneyle, sanki başka bir tarafla yapılan işlemde geçici aracı olunması istenir. - "Freelance çalışıyorum, para almam için hesap gerekiyor."
Genellikle gençleri hedef alır. Sosyal medya üzerinden ulaşılarak "komisyon karşılığı hesap kiralama" teklifi yapılır. - "Sana bir iş teklifim var, sadece hesabını kullanacağız, sana da para vereceğiz."
Özellikle ekonomik zorluk yaşayan kişiler hedef alınır. Kolay yoldan para kazanma vaadiyle kandırılır. - "Benim hesabım bloke oldu, senin hesabını kullanabilir miyim?"
Hesabının hacizli veya kapalı olduğunu söyleyerek bir yakını veya arkadaşını kandırabilirler. - "Çekiliş kazandın, para yatırmak için hesap bilgisi gerekiyor."
Sahte kampanya ve ödül mesajlarıyla kandırılan kişiler, kendi hesaplarını ya da başkasının hesabını kullandırmaya yönlendirilir.
Bu tarz içerikler biz vatandaşların haklarını sağlıklı bir biçimde arayabilmesi açısından gerçekten çok öğretici. Devamının gelmesini ısrarla bekliyoruz